First Aid WorldWide Manual

SUNČANICA

Sunčanica

Sunčanica je termoregulacioni poremećaj s jakom glavoboljom, mučninom i crvenilom kože, koji nastaje posle prekomernog izlaganja nezaštićene glave, a posebno potiljka, direktnim sunčevim zracima. Kao posledica sunčanice, temperatura u lobanji se povećava (kao u ekspres loncu), a telo pokušava da rashladi mozak, tako što upućuje sve više hladne krvi u glavu, pritom se šire krvni sudovi u mozgu koji otekne ili krvari usled naglog povećanja zapremine krvnih sudova.
Simptomi i znaci sunčanice su: posle latentnog perioda koji traje 6-12 sati. Javljaju se suva koža i povišena telesna temperatura, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, ubrzan i slab puls, plitko i brzo disanje, povraćanje, crvenilo lica, nemir, malaksalost, zujanje u ušima i nesvestica

Prva pomoć.

Unesrećenu osobu treba odmah skloniti sa sunca u hlad (ili u zamračenu, hladnu i provetrenu prostoriju) i osloboditi je suvišne odeće.Ako je osoba u nesvesnom stanju, položiti je na bok. Zatim joj ras hladiti glavu i telo laganim prskanjem vodom (ne naglim pljuskanjem iz kante), staviti hladne obloge ili kese sa ledom najviše oko vrata, grudi i oko zglobova ruku i nogu. Hlađenje prekinuti kada telesna temperatura padne ispod 38°S. Ako je unesrećena osoba svesna, postaviti je u ležeći položaj s podignutim nogama, dati joj manju količinu hladne posoljene vode ili dosta hladnih prirodnih voćnih napitaka da bi se snizila telesna temperatura i nadoknadila tečnost. Hlađenje unesrećenog prestaje tek kada telesna temperatura padne ispod 38°S.
Mere prevencije sunčanice su: nošenje kape, kačketa ili prozračnog slamnatog šešira širokog oboda koji štiti od direktnog uticaja sunca. Oblačenje odgovarajuće odeće, kao i izbegavanje dugotrajnog boravka na suncu Ako se na suncu boravi duže vremena, trebalo bi povremeno rashlađivati kosu, glavu i potiljak vodom i piti dovoljno hladne tečnosti.