First Aid WorldWide Manual

Srednja stručna škola ,,Gorce Petrov“ nalazi se u Prilepu, gradu u jugozapadnom delu Severne Makedonije, u ravnici Pelagonije, 128 km od glavnog grada Skoplja). Škola je osnovana 1963. godine kao škola mašinskog usmerenja sa smerom mašinstva za rukovanje profilima, a u okviru iste škole nakon četiri godine otvara se novi profil – pravljenje odeće. Danas, 55 godina kasnije škola obrazuje učenike za 9 zanimanja: tekstilni tehničar, medicinski asistent, farmaceutski tehničar, fizioterapeut, kozmetičar, frizer, rudarski tehničar i tehničar za nameštaj i enterijer. Budući da škola uspešno radi mnogo godina, učenici su tokom predhodnog godina postizali solidne rezultate na raznim takmičenjima i događajima a učenici koji su diplomirali su dobri radnici i specijalisti.

Škola ima oko 880 učenika starosne dobi od 15 do18 godina i 73 nastavnika, od kojih je svaki kvalifikovan i dobro obučen za pojedine predmete. Svi učenici uče engleski jezik.
Škola ima 13 opštih učionica, učionicu računarstva, biblioteku, 5 kabineta za različite profesije, frizerski i kozmetičar kabinet, kabinet za farmacete – apoteku i kabinet za fizioterapeute. Svaka učionica je opremljena računarima, dok svi nastavnici dobijaju laptop za sopstvenu upotrebu. Takođe, ima novu, modernu i potpuno opremljenu teretanu. Školske sale su opremljene sistemom za video-nadzor.

Učenici iz susednih sela i gradova dolaze na studije u našu školu zahvaljujući širokom spektru različitih profesija i kvalifikovanom osoblju. Školu upisuju učenici različitih nacionalnosti. Postoji i čitav niz drugih aktivnosti za talentovane učenike, kao što su: sportski klub, hor, umetnički klub, dramski, recitatorski, književni i zdravstveni klub. Učenici postižu odlične rezultate na republičkim takmičenjima. Škola ima i učenike različite socijalne strukture i različitih nacionalnosti. Mnogi od njih dolaze iz sela u blizini Prilepa, i okolnih gradova. Omogućen im je prevoz i smeštaj u studentskom domu. Takođe, ima učenika koji potiču iz porodica sa niskim socijalnim statusom i porodica koje primaju socijalnu pomoć.