First Aid WorldWide Manual
First Aid WorldWide Manual

Сончаница

Сончаница

Сончаницата (изгорениците од сонце) е терморегулаторно пореметување со силни главоболки, гадење и црвенило на кожата, кои се јавуваат по прекумерно изложување на незаштитената глава, а особено на задниот дел од главата, на директна сончева светлина. Како резултат на изгореници од сонце, температурата во черепот се зголемува (како во тенџере со еспресо), а телото се обидува да го излади мозокот испраќајќи се повеќе и повеќе ладна крв во главата, проширувајќи ги крвните садови во мозокот кои отекуваат или крварат поради наглото зголемување на волуменот на крвните садови. .
Симптомите и знаците на изгореници се: после латентен период кој трае 6-12 часа. Се јавува сува кожа и треска, главоболка, вртоглавица, гадење, забрзан и слаб пулс, плитко и забрзано дишење, повраќање, црвенило, немир, малаксаност, тинитус и несвестица.

The symptoms and signs of sunburn are: after a latent period lasting 6-12 hours. Dry skin and fever, headache, dizziness, nausea, rapid and weak pulse, shallow and rapid breathing, vomiting, flushing, restlessness, malaise, tinnitus and fainting occur.

Прва помош

Повреденото лице треба веднаш да се отстрани од сонцето во сенка (или во затемнета, ладна и проветрена просторија) , без вишок облека. Ако лицето е во несвест, легнете го на страна. Потоа изладете ја главата и телото со лесно прскање со вода (не ненадејно прскање од кофата), ставете ладни облоги или кесички со мраз околу вратот, градите и зглобовите и нозете. Престанете со ладење кога температурата на телото паѓа под 38 ° C. Ако повредениот е свесен, ставете го во лежечка положба со кренати нозе, дајте му мала количина ладна солена вода или многу ладни природни овошни пијалоци за да ја намалите неговата телесна температура и наполнете ја течноста. Ладењето на повредениот престанува само кога температурата на телото ќе падне под 38 ° C.
Мерки за спречување на изгореници се: носење капа, капа или проѕирна сламена капа со широк обод што штити од директна сончева светлина. Носење соодветна облека, како и избегнување на продолжено изложување на сонце. Ако останете на сонце подолго време, треба периодично да ја ладите косата, главата, да ставате облоги со вода и да пиете доволно ладни течности.