First Aid WorldWide Manual

MOŽDANI UDAR

Moždani udar

Moždani udar – „šlog“, kap, apopleksija je težak poremećaj funkcije mozga koji nastaje usled poremećaja moždanog krvotoka. Poremećaj krvotoka može da nastane na dva načina: ili zbog začepljenja krvnog suda ili zbog izliva krvi u mozak. Moždane ćelije gube svoje funkcije zbog trajnog prestanka dotoka kiseonika i hranljivih materija do nervnih ćelija. Moždani udar ,pokosi, naizgled zdravog čoveka poput munje. Žrtve su obično muškarci, iako je procenat smrtnosti veći kod žena. Na rehabilitacijima su se nekad nalazile uglavnom starije osobe, ali danas moždani udar sve češće pogađa mlade.
Uzrok moždanog udara je začepljenje krvnih sudova u mozgu ugruškom (trombom) ili prskanje krvnih sudova i izlivanje krvi u mozak ili moždane ovojnice. Rizici za nastanak ovog oboljenja obuhvataju hipertenziju, starije životno doba, dijabetes, visok holesterol i prekomerno pušenje.
Simptomi. Najčešći simptomi prestanka priliva krvi u moždano tkivo jesu: oduzetost ili utrnulost jedne polovine lica ili tela, iznenadna pojava vrtoglavice, poremećaj ravnoteže i otežano hodanje, povraćanje, jake glavobolje, teškoće u izgovaranju pojedinih reči (,,zaplitanje, u govoru), nemogućnost govora ili nerazumevanje tuđeg govora, spuštenost jednog ugla usana zbog čega usta izgledaju iskrivljena, onemogućeno gutanje, tako da hrana curi iz usta ili kroz nos, nekontrolisano mokrenje i defekacija, nagli poremećaji vida (pojava duplih slika, potpuni gubitak vida na jednom ili oba oka, suženje vidnog polja itd.).

Prva pomoć.

Osobu koja je doživela moždani udar trebalo bi stavi ti u ležeći položaj s lagano uzdignutom glavom i ramenima (oko 30° u odnosu na tle), jer se time smanjuje pritisak i otok u mozgu. Ukoliko počne da povraća, trebalo bi je okrenuti u stabilan bočni koma položaj da bi se omogućilo isticanje povraćenog sadržaja iz usta. Ako je obolela osoba bez svesti, neophodno je proveriti vitalne znake (disanje i rad srca), i ako je potrebno, početi postupak oživljavanja masažom srca i veštačkim disanjem „usta na usta“.