First Aid WorldWide Manual
viber_image_2022-04-10_21-30-32-146
First Aid World Wide Manual

Erasmus +

Edit

Travel

Let the Journey Begin

Start planning your vacation with our trip guides, It’s time to explore the world. Capture everything!

Erazmus+ je jedan od najvećih programa EU koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period sprovođenja koji će trajati do 2027. godine.

Opšti cilj i prioriteti Erazmus+ programa 2021—2027
Erazmus+ program nastoji da u periodu 2021—2027 omogući učešće još većem broju učesnika i širem spektru organizacija. S tim u vezi, novi program ističe inkluzivnost, zelene inicijative i digitalizaciju kao prioritete koje podržava nizom finansijskih mehanizama, zatim jačanje građanskih vrednosti, dijalog kultura, toleranciju i razumevanje društvenog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

Opšti cilj Programa je da, putem celoživotnog učenja, podrži obrazovni, profesionalni i lični razvoj pojedinaca u oblasti obrazovanja, obuka, omladine i sporta.

Edit

Travel

Let the Journey Begin

Start planning your vacation with our trip guides, It’s time to explore the world. Capture everything!

Članice programa su prvenstveno evropske države, ali i sve ostale zemlje sveta, u određenom kapacitetu. Sve članice programa se dele na države članice EU i treće zemlje pridružene Programu i treće zemlje koje ne učestvuju punopravno u Programu. Države članice EU i treće zemlje pridružene Programu (članice EU i još šest zemalja: Severna Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Turska i Srbija) mogu da učestvuju u svim delovima programa, a treće zemlje koje ne učestvuju punopravno u Programu (sve druge zemlje podeljene po regionima) mogu da učestvuju samo u nekim delovima programa.

Srbija je punopravna članica programa Erazmus+ od 2019. godine i ima status treće zemlje pridružene Programu, što znači da ustanove i organizacije iz Srbije mogu da se prijavljuju za sve vrste projekata u ulozi koordinatora i partnera, kao i države članice Evropske unije.

Edit

Travel

Let the Journey Begin

Start planning your vacation with our trip guides, It’s time to explore the world. Capture everything!

FIRST AID WORLDWIDE JE ERASMUS + K202 PARTNERSTVO KOJE JE FORMIRALO PET SREDNJIH STRUČNIH ŠKOLA IZ SRBIJE, PORTUGALIJE, ŠPANIJE, TURSKE I SEVERNE MAKEDONIJE. GLAVNA TEMA PROJEKTA JE PRVA POMOĆ.

Svuda u svetu prva pomoć je ono što pojedinac treba da savlada kako bi mogao da pomogne svojim najmilijima i sebi u kriznim situacijama. Znanje o pružanju prve pomoći mora svako da ima i trebalo bi da bude deo opšte kulture. Veoma je važno da mladi ljudi znaju i razumeju važnost pružanja pomoći u datom trenutku. Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti, altruizma i saosećanja sa potrebama drugih ljudi, a znanje o prvoj pomoći treba da bude deo zdravstvene kulture građana.

„This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein“